Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (2024)

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (1)Sammanfattning

Expertbetyg

Fördelar

  • Högklassiga kameror
  • Snygg ljusstark skärm
  • Smidigt system med smarta funktioner
  • Sju års uppdateringar!

Nackdelar

  • Ligger efter i prestanda
  • Märkligt ojämn lagring
  • All AI är inte på plats
  • Saftig prishöjning

Omdöme

Google bygger vidare på sin lyckade debut. De smarta AI-funktionerna får sällskap av nya, och en helt ny kamerasvit övertygar. Men för andra appar har du fortsatt måttlig prestanda att röra dig med, och en ny prisnivå gör den mindre lockande. Det blir fortfarande rekommendation, men främst tack vare utökat uppdateringslöfte.

Pris vid testtillfället

From $999

Bästa pris idag: Google Pixel 8 Pro

Återförsäljare

Pris

Google

$999

Till butik

Prisjämförelse

Produkt

Pris

Price comparison from Backmarket

Förra året debuterade Google äntligen sina Pixel-mobiler i Sverige. Med egen systemkrets, tät integrering med Android-systemet, högklassiga kameror och ett hårdare och tydligare AI-fokus än någon annan mobil. Jag gav Pixel 7 Pro ett högt betyg och i slu*tet av året var det en av mina absoluta favoriter från 2022.

Nu är det dags för uppföljaren. Jag har spenderat en knapp vecka med nykomlingen och kan konstatera att mycket är bekant, att förväntade uppgraderingar inte överraskar, och att ett par nyheter är större utropstecken än väntat.

Har du sett en Pixel så har du sett alla, designmässigt har Google en helt egen stil med sina avrundade former, pastellton på färgerna och den breda kameralisten som sträcker sig som ett band över baksidan. I generation 7 blev den en helt integrerad del i metallramen, och det är samma design i årets modell, förutom en marginellt tunnare design och nya färger. Svalt blå Bay och benvita Porcelain gör svarta Obsidian sällskap. Min testade mobil var en Bay med snyggt frostad baksida.

Med det blir Pixel 8 Pro behagligt greppbar. Den har behagligt runda kanter på baksidan, och även framtill är det droppformade kanter på det mestadels plana glaset. Den breda kamerapanelen gör att telefonen inte ligger och vickar på ett bord, vilket många andra mobiler gör. Den är dock rätt så hal i handen, och att skaffa ett skal till den kan vara en god idé. Även om den är så tålig den kan bli med Gorilla Glass Victus 2 både på fram- och baksida, och ip68-klassning för damm- och vattentäthet.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (2)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (3)

Mattias Inghe

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (4)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Cpu ett steg efter

Det mesta i Pixel-mobilerna kretsar numera runt Googles egna systemkrets Tensor, som nu är uppe i version G3. Det surrade rykten veckorna innan lansering om att det skulle vara något alldeles i hästväg, men den plattform som jag nu fått testa och använda är precis som förväntad på de flesta punkter. Snabbare än förra årets Tensor G2, men då den inte var makalöst snabb är inte G3 det heller.

Den bygger på fyra nanometers halvledarteknik och har nio processorkärnor, en högt klockad för de mest krävande processerna, och fyra plus fyra för mellantunga uppgifter och enklare bakgrundsprocesser. Det är en mer än vad som sitter i senaste Snapdragon 8 gen 2, men det innebär inte att den matchar Qualcomms krets eller andra konkurrenter i ren beräkningskraft.

Snarare ligger den ungefär på samma nivå som gamla Snapdragon 8 gen 1, vilket i och för sig är helt okej och borgar för en smidig upplevelse i de flesta appar. Det som kan brista är tung multitasking med många tredjepartsappar på en gång. Men väldigt sällan, tack vare 12 gigabyte ram-minne i alla modeller av mobilen.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (5)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (6)

Mattias Inghe

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (7)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Grafik två steg efter

I lagringsväg kan du välja mellan 128, 256 och 512 gigabyte, och det finns ingen plats för minneskort, så snåla inte i onödan om du tror att du kan behöva mer än minimum. Lagringen är… lite förvirrande. På pappret är det ufs 3-klass på den, och att läsa data går hyfsat kvickt, men skrivhastigheten är mer som i en budgetmobil eller en fem år gammal toppmobil.

Du kan i alla fall glädja dig åt utmärkt uppkoppling. Mobildata över 4g och 5g har stark signal och stabil mottagning, och du får stöd för 6 GHz wifi med både wifi 6e och wifi 7. Den har också stöd för ultra wideband, något som blev påtagligt när jag delade data snabbt och trådlöst mellan denna Pixel 8 Pro och en Pixel 8. Det är också ett plus att den har usb 3-stöd över usb-c-porten i nederkant, även om du behöver skaffa en annan kabel än den som medföljer för att utnyttja det.

Grafikkretsen är på en ännu beskedligare nivå än cpu-kärnorna. Tensor G3 har samma grafik som Mediateks senaste toppkrets som sitter i till exempel Xiaomi 11T Pro, Arm Immortalis-G715. Med den blir det en utmaning att få stabilt hög bildfrekvens i vissa av de allra mest krävande mobilspelen. Är det något som är viktigt för dig ska du se dig om efter en annan mobil.

De flesta av oss är nog gamers primärt på andra plattformar, så det är väldigt sällan jag upplever att det skulle vara brist på prestanda. Speciellt eftersom vissa saker går enormt smidigt, tack vare Googles djupa integration mellan Android 14 och Tensor G3-hårdvaran. Främst då dess AI-element.

AI tre steg före

Det Tensor G3 har är just AI-kapacitet utöver det vanliga. De pratar själva om en tio gånger mer komplex maskininlärningsmodell än i Tensor G2. Vad innebär det för alla oss som får migrän när de tekniska detaljerna ska förklaras? Att de smarta funktionerna i mobilen har blivit smartare och snabbare.

Att försöka mäta AI med syntetiska benchmarks är knepigt, men på vissa punkter är det påtagligt att se förbättringarna. Verktyg som Magiskt suddgummi i Google Foto har blivit mer precist, hittar och ramar in objekt att ta bort mer korrekt och genererar bild bakom betydligt snabbare än förr. Jag skulle inte kalla det fulländat; det kan bli lite uppenbart artificiellt beroende på hur bildkompositionen ser ut. Men det är det bästa sådant verktyg du kan få direkt i en mobil just nu.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (8)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (9)

M3

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (10)

M3

M3

Det är också utökat med ytterligare funktionalitet, så att du inte bara kan ta bort objekt utan även flytta på dem och skala om dem. Det är lite klumpigt att göra på en mobilskärm, men resultatet är överraskande snyggt.

Här uppskattar jag funktionen Kamouflage som gör att du inte direkt behöver ta bort störande objekt i en bild. Du kan bara göra dem…mindre störande, genom att justera färgton och kontrast på dem så att de smälter in bättre i bakgrunden.

Mer än bara bilder

En annan AI-baserad foto-funktion är möjligheten att ta ett gruppfoto som en serie bilder, och sedan välja att byta ut enskilda ansikten i ett foto mot de ifrån andra, om till exempel någon råkade blinka. Det fungerar, är allt jag kan säga, men det är inte alltid slu*tresultatet blir så naturligt som Google påstår.

Google utökar nu också denna funktion till ljud med kanske det mest effektiva ljudfilter jag sett, eller hört, i en mobil.Spelar du in video kan du i efterhand i Google Foto filtrera bort antingen ”Tal” eller ”Brus”, där brus verkar vara allt bakgrundsljud, från vindsus till skällande hundar och musik. Även den funktionen kallas lustigt nog för Magiskt suddgummi.

Google har också suktat oss med fler så kallade ”feature drops” i framtiden. Som möjligheten att fixa fejkad skärpa i bilder, i princip AI-baserad uppskalning. Och ännu fler efterbehandlingsfunktioner för video. Och en virtuell receptionist som kan svara i telefon åt dig. Ja, du hörde rätt, telefonen kan i framtiden komma att användas för att slippa telefonsamtal.

I alla fall i teorin. Hur bra det här kommer att fungera kan vi alla bara gissa. Och hur många av dessa som kommer fungera i Sverige är okänt.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (11)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (12)

Mattias Inghe

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (13)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Ny nivå på ljusstyrka

All denna intelligens presenteras snyggt med en 6,7 tum stor och skarp oled-skärm som har upp till 120 Hz dynamisk bildfrekvens med ltpo-teknik, högt färgomfång och stöd för hdr10+. Det mest intressanta med den är dess höga ljusstyrka, som sägs kunna nå så mycket som 2 400 cd/m2 utomhus i automatiskt läge. Det var inte länge sedan 1000 cd/m2 var en avlägsen dröm för oled, och det ställde till besvär för användning i solskenet. Det är inte längre ett problem för Pixel 8 Pro.

Den är inte unik på den punkten, Xiaomi 13T Pro har ännu mer brutal maxljusstyrka, och Iphone 15 Pro och Pro Max kommer nära. I normal inomhusbelysning anpassar sig skärmen bra, och det är lätt att få en behaglig upplevelse för både surf och film.

Kraftfulla stereohögtalare ger ett fylligt och detaljerat ljud som jag aldrig känner behov av att justera, och det går att dra på volymen ordentligt utan att det brister i kvalitet. Och användarupplevelsen rundas av med en högklassig haptisk feedback från telefonens vibrationsmotor, som är en viktig del av varför Android i en Pixel känns så snabbt och snärtigt som det gör.

Fotar snabbt, stabilt och felfritt

Förutom AI så är det kamerorna som är främsta anledningen att skaffa en Pixel 8 Pro. Trippeln på baksidan har alla fått uppgraderade sensorer och större bländare än Pixel 7 Pro, vilket gör att signalprocessorn och kameramjukvaran har mer information och högre grundkvalitet på foton oavsett om du vill leka med AI-specifika funktioner eller inte. En sak som jag klagade på med Pixel 7-mobilerna har åtgärdats, vid kvällsfoto får jag mycket mer pålitlig vitbalans än tidigare.

Detaljeringen och dynamiken för foton i dagsljus är sedan länge erkänt väldigt bra i en Pixel-kamera, och Google gör mig inte besviken denna gång heller. Det är en charmerande intensitet i färger, om än inte helt realistiskt, men det är lätt att snabbjustera efter tycke och smak.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (14)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (15)

Mattias Inghe

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (16)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Gränssnittet i kamera-appen, speciellt för proffsigare detaljinställningar kan ta lite tid att vänja sig vid. Det finns inte ett separat pro-läge som i de flesta mobiler, utan varje fotoläge har en varsin meny med alla justeringar som du kan göra. När jag väl vant mig är det ett överlag smidigt gränssnitt att jobba i.

En del detaljer imponerar lite extra, som kombinationen av 5x teleskop-zoom och en 48 megapixelsenor, vilket gör att dess digitalt stabiliserade hybridzoom är gångbar nästan ända upp till maxnivån 30x. I alla fall så länge du inte kräver perfekt pixelskärpa. En vidvinkelkamera med automatiskt makroläge gör att närgångna detaljbilder blir väldigt detaljerade.

Inga överraskningar för batteriet

Du får ett batteri på precis över 5000 milliamperetimmar, som enligt Google ska ge ”mer än 24 timmars batteritid”. I mina tester matchar den ungefär Pixel 7 Pro. Det innebär ett dygn av videoströmning på relativt hög ljusstyrka inomhus, utan hdr och 60 Hz, så tekniskt sett far de inte med osanning. Vill du göra annat på mobilen så drar den mer, ungefär elva timmar av blandad produktivitet och surf klarar den av.

Batteriladdning är snabb men inte bländande snabb. Med stöd för 30 watts effekt över usb får du ett halvladdat batteri på en halvtimme och ett fulladdat på en och en halv timme. Någon laddare får du inte med, men valfri laddare med 30 watt eller mer som stödjer usb pd 3.0 ska leverera den hastigheten. Du kan också ladda trådlöst med qi-laddare och effekt upp till 23 watt.

slu*tligen vore det tjänstefel om jag inte nämner en ny och spännande sensor som sitter bredvid kamerorna. En riktad termometer, som du kan peka på olika ytor i din omgivning på några centimeters avstånd med för att se hur varma de är. Google säger att de väntar på att få den godkänd för att mäta människor och få den godkänd som febertermometer. Men det är än så länge en framtida uppdatering.

Priset

Det här är första mobilerna med Android 14, och givetvis de mobiler som ger den mest ursprungliga Android-upplevelsen. Förutom redan nämnda AI-drivna funktioner och egenskaper är det en del annat som också är nytt och intressant. Bättre personlig kontroll på låsskärmen, och textskalning och förbättrat stöd för användare med nedsatt hörsel än några sådana. Hela systemet ska vara bättre på att undvika ofrivillig batterilast, så standby- och passiv batteritid bör bli bättre.

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (17)
Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (18)

M3

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (19)

M3

M3

Google tar nu äntligen sig själv i kragen och förbättrar sin uppdateringspolicy. Det har varit minst sagt pinsamt att partner-tillverkare som Samsung och nu senast Oneplus har erbjudit fler systemuppdateringar än Android-utvecklaren själv i sina mobiler. Nu höjer Google ribban från tre till sju år för mjukvarusupport. Äntligen Iphone-klass på det.

Det är i alla fall uppenbart att Google förväntar sig att du behåller din Pixel 8 eller Pixel 8 Pro ett tag. Och det kanske är lika bra det, för priset på toppmobilen har skjutit i höjden. Förra året fick du en grundmodell av Pixel 7 Pro för under 10000 kronor. Nu kostar billigaste Pixel 8 Pro över 13000, vilket placerar den i samma klass som en Samsung Galaxy S23 Plus eller en Iphone 15.

Det är inte längre ett ekonomiskt smartare alternativ alltså, om du inte just kan köra den ett extra år eller två. Och frågan är om du vill det med tanke på att prestanda i vissa lägen redan är ett år eller två efter vissa konkurrerande premium-mobiler. Det får du avgöra helt själv. Jag är trött på att jaga maxade benchmarks och sätter större värde på en smart och långlivad lösning. Därför blir det fortfarande tummen upp för Pixel 8 Pro från mig.

Specifikationer

Produktnamn: Pixel 8 Pro
Testad: Oktober 2023
Tillverkare: Google
Systemkrets
: Google Tensor G3
Processor: 1st Cortex-X3 3 GHz + 4st Cortex-A715 2,45 GHz + 4st Cortex-A510 2,15 GHz
Grafik: Immortalis-G715s MC10
Minne: 12 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Skärm: 6,7 tum oled, 1344×2662 bildpunkter, 120 Hz ltpo
Kameror: 50 megapixel + 48 megapixel vidvinkel + 48 megapixel 5x tele med led bak, 10,5 megapixel fram
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 7, bluetooth 5.3, ultra wideband, gps, galileo, nfc
Anslu*tningar: Usb 3 gen 2 typ c
Operativsystem: Android 14, 7 års uppdateringar
Övrigt: Mikrosim + esim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 5 050 mAh, 24 tim 20 min videoströmning (max ljusstyrka, 60 Hz), 11 tim 40 min blandad användning (Pcmark Work 3.0, 200 cd/m2 ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (pd3.0), 0-19% på 15 min, 0-38% på 30 min, 23W trådlös laddning (qi), laddare ingår ej
Storlek: 16,3 x 7,7 x 0,9 cm
Vikt: 213 gram
Rek. pris: 13 090 kr (128 GB), 13 890 kr (256 GB), 15 390 kr (512 GB)
Aktuellt pris: Från 13090 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 10: 1054371 poäng
Geekbench 6, flera kärnor
: 4 285 poäng
Geekbench 6, en kärna: 1 737 poäng
Geekbench 6 compute, gpu: 5 906 poäng
GFX Bench Aztec OpenGL High: 38 fps
GFX Bench Aztek Vulkan High: 36 fps
GFX Bench Car Chase: 74 fps
GFX Bench Manhattan: 115 fps
Lagring, läsning: 1583 MB/s
Lagring, skrivning: 262,7 MB/s

Test: Google Pixel 8 Pro är full av AI och smarta funktioner (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5966

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.