Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien? (2024)

Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien? (1)

Onderhoud

Voordat jij kan genieten van sappige en gezonde vruchten uit eigen tuin, hebben je fruitbomen eerst een goede verzorging nodig. Het is dus belangrijk om niet alleen voldoende aandacht te besteden aan de aanplanting, maar ook aan een correcte bemesting en onderhoud.

Wij geven je graag onze beste tips voor sappig fruit uit je eigen tuin.

Wanneer fruitbomen planten?

De beste periode om fruitbomen te planten is in de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Dat kan vanaf oktober tot einde maart. Zo hebben ze voldoende tijd om hun wortels te laten wennen aan de nieuwe bodem, en kunnen ze meteen beginnen groeien in het voorjaar. Kies wel een moment dat het niet vriest.

Plaats je fruitbomen bij voorkeur op een zonnig plekje.

Hoe fruitbomen bemesten?

Om te groeien en te bloeien en om de vele vruchten te laten rijpen tot heerlijk sappig fruit, willen fruitbomen en bessenstruiken een evenwichtige en voedzame bodem. is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.

Op de meeste gronden vragen fruitbomen bovendien een jaarlijkse bekalking.

Tips voor het bemesten van fruitbomen

  • Voer in het late najaar (oktober – december) een bekalking uit met 1 – 2 kg per 10 m² DCM Zeewierkalk Korrel.
  • Geef voeding in het vroege voorjaar (februari – aprilmei): 0,8 – 1,2 kg per 10 m² . De hoogste dosis geef jewanneer de fruitbomen in een grasveld staan zoals dat bij oude boomgaarden het geval is.
  • Geef ongeveer een of anderhalve maand voor de oogstperiode aanbreekt een extra bemesting.

De actieve wortels van fruitbomen en struiken bevinden zich aan de buitenkant van het wortelstelsel. Bemest daarom minstens de volledige grondoppervlakte die ingenomen wordt door de kroon van je fruitboom of –struik. Wanneer er zoals in een oude boomgaard gras onder de fruitbomen groeit, dan is het raadzaam om de volledige oppervlakte van de boomgaard te bemesten met . Doe je dit niet, dan kunnen er storende verschillen in grasgroei en graskleur optreden.

Hoe fruitbomen snoeien?

Om fruitbomen lang in vorm te houden en de productie op peil te houden, is een goede snoei noodzakelijk. Iedere fruitsoort eist een specifieke snoei. Vraag hierover uitleg aan je plantenverkoper. Wij geven je graag enkele algemene regels.

Tips voor het snoeien

  • Snoei steeds boven een buitenknop, zodat de tak die daaruit ontstaat naar buiten zal groeien. In het andere geval groeien nieuwe takken vaak tussen de reeds aanwezige takken.
  • Knip altijd vlak boven een knop. Als er te veel hout boven de knop blijft staan, zal dat inrotten en hebben ziekten en plagen een toegangspoort.
  • Knip de takken altijd schuin af.

Tip

Staan je fruitplanten in pot en wil je graag regelmatig lekker fruit plukken, dan besteed je het best extra aandacht aan de watergift, bemesting en verzorging.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

De beste periode om fruitbomen te planten is in de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Dat kan vanaf oktober tot einde maart. Zo hebben ze voldoende tijd om hun wortels te laten wennen aan de nieuwe bodem, en kunnen ze meteen beginnen groeien in het voorjaar.

Om te groeien en te bloeien en om de vele vruchten te laten rijpen tot heerlijk sappig fruit, willen fruitbomen en bessenstruiken een evenwichtige en voedzame bodem. DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien.

  • Snoei steeds boven een buitenknop, zodat de tak die daaruit ontstaat naar buiten zal groeien. In het andere geval groeien nieuwe takken vaak tussen de reeds aanwezige takken.
  • Knip altijd vlak boven een knop. Als er te veel hout boven de knop blijft staan, zal dat inrotten en hebben ziekten en plagen een toegangspoort.
  • Knip de takken altijd schuin af.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

Producten

Voor het bemesten van aardbeien en kleinfruit

Planten

AardbeiFragaria

Fruit

Kleinfruit

Moestuin

Fruitbomen

Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

|| (App::getLocale() == 'fr' && config('app.division') == 'hobby'))Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien? (8)

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster

Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien? (11)

Gewinnen Sie 1x monatlich einen hochwertigen CUXIN DCM Rasen-Naturdünger 20 kg!

Jetzt teilnehmen und 1x monatlich die kostenlosen Garten-Tipps von CUXIN DCM erhalten!

Jetzt anmelden

Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien? (2024)

FAQs

Hoe en wanneer fruitbomen bemesten? ›

Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.

Wat is de beste mest voor fruitbomen? ›

Bij de meeste fruitbomen- en bessenstruiken is geen speciale voeding nodig. Een gewone basisbemesting met organische meststoffen (zoals bijv. gedroogde koemestkorrels) is perfect.

Wanneer fruitbomen snoeien en bemesten? ›

Januari en begin februari zijn de beste maanden om fruitbomen in Californië te snoeien. In de winter hebben ze hun bladeren laten vallen en slapen ze, waardoor je de boomstructuur gemakkelijk kunt zien.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten? ›

Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart, omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.

Moet je bomen met blote wortel bemesten? ›

Bemesting van kale wortelplanten

Eerlijk gezegd wordt er gezegd dat je je planten met blote wortel niet moet bemesten tijdens het planten, omdat je de wortels niet wilt verbranden.

Hoe 10-10-10-meststof op fruitbomen aanbrengen? ›

Tweede en derde jaar. Gebruik zonder grondtest per plant in het tweede jaar 1 tot 1 ¼ kopje 10-10-10, of het equivalent uit andere bronnen, en in het derde jaar 1 ½ tot 2 kopjes . Verdeel de aanvraag: half april en de helft 4 tot 6 weken later. Verdeel gelijkmatig in een gebied met een diameter van 5 tot 6 voet.

Welke fruitbomen niet naast elkaar? ›

Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.

Heeft een perenboom kalk nodig? ›

Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.

Wat is de beste NPK voor fruitbomen? ›

De meeste fruitbomen doen het goed met een 8-3-9 -formulering die twee tot drie keer per jaar lichtjes rond de druppellijn wordt aangebracht in het groei-/regenseizoen (eind mei tot eind oktober). Vergeet niet om fruitbomen niet te veel te bemesten, vooral niet met stikstof, anders groeien uw bomen mogelijk alleen vegetatief.

Wat is de beste meststof voor een appelboom? ›

Appelbomen profiteren doorgaans van een uitgebalanceerde meststof met een verhouding van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) . Zoek naar een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 of een vergelijkbare uitgebalanceerde formulering. Biologische opties zoals compost of goed verteerde mest kunnen ook waardevolle voedingsstoffen opleveren.

Wat is de beste meststof voor bomen? ›

Om deze reden worden over het algemeen meststoffen met een hoog stikstofgehalte en NPK-verhoudingen van 4-1-1, 3-1-1 of 3-1-2 aanbevolen voor het voeden van gevestigde houtachtige planten. Deze omvatten meststoffen met analyses zoals 8-2-2, 15-5-5, 24-8-16 en soortgelijke formuleringen.

Wat als je fruitbomen niet snoeit? ›

Voldoende lichtinval is ook belangrijk voor de aanmaak van bloemknoppen en voor het afrijpen van de vruchten. Als je niet snoeit, zul je alleen op het uiteinde van de takken vruchten kunnen oogsten. Door te snoeien zorg je voor de ontwikkeling van vruchthout binnenin de boom.

Hebben fruitbomen mest nodig? ›

De sleutel tot een productieve fruitboomgaard is de juiste voeding. Bemesting zorgt er namelijk voor dat de fruitbomen de juiste voeding kunnen opnemen. Zo blijft de fruitboom gezond, productief en minder vatbaar voor ziektes.

Wat zijn de snelst groeiende fruitboom? ›

Snelst groeiende fruitbomen

Dat zijn de vijgenboom en de kersenboom. De vijgenboom groeit gemiddeld een meter per jaar. De kersenboom groeit gemiddeld dertig tot zestig centimeter per jaar.

Welke fruitboom bloeit het mooist? ›

Kersenbloesems zijn misschien wel de bekendste bloeiende fruitbomen ter wereld en worden vaak geassocieerd met Japan, waar ze een symbool zijn van de lente en gevierd worden tijdens het Hanami-festival. De prachtige roze bloemen van de kersenbloesem zijn een lust voor het oog en de bomen kunnen enorm groot worden.

Wanneer moet je een perzikboom bemesten? ›

Dit zal ervoor zorgen dat uw perzikboom zich vestigt. Voor gevestigde bomen moet u uw bomen vroeg in het voorjaar en het late voorjaar of vroeg in de zomer bemesten. Je wilt de boom vóór de winter afharden, dus bemest na begin juli niet met veel van wat dan ook.

Hebben fruitbomen voeding nodig? ›

De fruitbomen en -planten hebben in het voorjaar wel wat extra voeding nodig; ze moeten gaan settelen en groeien, daarvoor is voeding nodig. Verwacht trouwens niet dat je in alle gevallen al hetzelfde jaar vruchten aan de bomen of struiken hebt zitten. Dit duurt soms wel tot drie jaar.

Wat is de beste meststof voor perenbomen? ›

Perenboommeststof: het juiste type meststof

Perenboommeststof moet een uitgebalanceerde mix zijn van stikstof, fosfor en kalium . Zoek een meststof met een NPK-verhouding waarbij de drie cijfers (bijna) allemaal hetzelfde zijn, zoals 10-10-10.

Welke mest voor perzikboom? ›

Ze kunnen het beste aangeplant worden in oktober of november. In het voorjaar krijgen ze graag een dek van goed verteerde stalmest of compost. Bij bleek of gelig groen gekleurd blad wordt een aanvullende bemesting met een stikstofrijke kunstmest in april en juni op prijs gesteld.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6035

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.