Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou (2024)

Nápadný míšenec, protloukající se ulicemi Paříže, bojující se svými vnitřními démony a pocity méněcennosti. To je jeden z obrazů sériového zabijáka Charlese Sobhraje, jenž se tolik neukazuje.

Na odiv se naopak dává portrét charismatického, neochvějného muže, který se dokáže vypracovat z ničeho. Muže nosícího drahé obleky, majícího nádhernou reprezentativní partnerkou a konexe, jež mu mají zajistit bezstarostný život až do smrti.

Jde o portrét, kterému sám Charles začne urputně věřit. Jeho sebevědomí pramenící z neochvějné popularity mu ale nakonec zlomí vaz.

Za obraz zločince si nechá platit

Pohledný, okouzlující a jednající bez zábran. I tak několikanásobného vraha popisují média od 90. let, kdy se o jeho kriminální činnosti ví i na veřejnosti.

A Charles Sobhraj, rodák z vietnamského Saigonu, o nějž se kromě matky stará také jeho adoptivní otec, člen francouzské armády, to moc dobře ví.

Nemůže se nabažit své slávy, rozdává rozhovory na všechny strany a kasíruje nemalé finanční částky za práva k filmům, kde je hojně ztvárňován. Svou kriminální činnost tak dokáže obrátit ve svůj prospěch.

Důkazem je i osmidílný seriál vzniklý z kooperace gigantu Netflix a britské BBC s názvem The Serpent (Had) z roku 2021. Příběh inspirovaný Sobhrajovým životem se stane naprostým trhákem, dílo je vřele přijímáno i kritikou.

Nenávidí západní turisty

Výčet zvěrstev, která spáchal, by vydal na samostatnou knihu, proto se zaměřme na to nejdůležitější. Sobhraj díky svým kořenům často pendluje mezi Francií a oblastí jihovýchodní Asie.

V Paříži těžko nese, že je na něj díky barvě pleti pohlíženo jako na druhořadého občana, a tak se často a rád vrací do Asie. Postupně v sobě vybuduje nezměrnou nenávist ke všemu západnímu, obzvlášť k turistům, jež jezdí do „jeho“ asijských končin za zábavou.

Obzvlášť protivní jsou mu mladí svobodomyslní příslušníci hippies, kteří chtějí objevovat krásy Vietnamu, Thajska, Indie či Nepálu.

Proto využije svého charismatu, jako sídelní město si zvolí thajský Bangkok, kde si s pomocí více než přátelských vztahů se ženami příbuznými se strážníky omotá kolem prstu celou tamní policii.

Turisty začne okrádat, jeho další oblíbenou činností se ale stane především travičství. Do pití jim přimíchá léky, které jim způsobí horečnaté stavy a četné zvracení. Následuje komedie, kdy jim Sobraj jako „přítel“ podává „léky“.

Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou (9)

Turisté nakonec zpravidla končí mrtví, Sobhraj shrábne jejich cennosti a identity, pod kterými se vydává dál do světa.

Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou (10)

Klec spadne nejprve v Indii

Ačkoli je potvrzených „jen“ 12 obětí, za kterými Sobhraj stojí, pravděpodobně jich jsou desítky. Turisty nechává utopit, zemřít na předávkování, některé zastřelí společně se svými komplici.

Kolem sebe si rychle vytvoří auru mocného muže, jemuž podlehne hned několik žen, které se na čas stávají součástí jeho vražedné party. Nejvěrnější spojenkyní se mu stane mladičká turistka z Kanady Marie-Andrée Leclercová, jež se do něj bláznivě zamiluje.

Jeho činy nejprve přehlíží, brzy se ale stane jeho nejdůležitějším komplicem. Když začne být v Thajsku „horko“ a vypadá to, že se Sobhrajovy činy provalí, odjedou do Nepálu, kde s vražděním pokračují.

Do vězení se Sobhraj dostane až v roce 1976 v Indii, kde mu odměří trest odnětí svobody na 12 let. Sobhraj z celého soudního procesu učiní teatrální drama a pobyt za mřížemi si maximálně zpříjemní.

Vězení si podmaní

Sobhraj systematicky podplácí vězně, v cele má televizi, dovolit si může nejvybranější pochoutky. Je z něj celebrita. Přátelí se se strážemi, rozdává rozhovory francouzským médiím.

Dokonce prodá práva na svůj životní příběh bangkokskému obchodníkovi, jenž je prodá společnosti Random House. Skutečně hvězdná chvíle pro Sobhraje přichází v roce 1986, kdy uspořádá ve vězení párty pro své stráže. Slaví totiž deset let za mřížemi.

Spoluvězně i stráže na ní zdroguje a z vězení vychází po svých! Po chvíli je zatčen a odsouzen na dalších deset let. Sobhraj ale opět slaví. Zcela jistě se tím totiž vyhne trestu smrti, který by ho čekal v Thajsku.

Na svobodu vyjde až v roce 1997, kdy jsou jeho skutky na thajské půdě promlčeny. Sobhraj ihned po propuštění opouští Indii a vydává se do Francie.

Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou (11)

Drzost se tentokrát nevyplatí

Nenapravitelného kriminálníka čeká život v bavlnce na předměstí Paříže. Najme si svého manažera a jako celebrita kasíruje peníze za rozhovory a fotografie.

Sebejistý tím, že to nejhorší už má za sebou, se vydá v roce 2003 do Nepálu, kde ovšem turisty také vraždil. Vydává se na tenký led. V zemi chce rozjet byznys s minerálními vodami.

Média jsou ale všudypřítomná a reportéři The Himalayan Times Sobhraje velmi rychle objeví v jednom z kasin hlavního města Káthmándú.

Novinové články o jeho přítomnosti rychle zalarmují místní policii – Nepál je totiž jedinou zemí, kde může být Sobraj stále souzen za vraždu.

Strážci zákona zaskočeného Sobhraje zatknou a ten je zakrátko odsouzen k doživotnímu trestu za zabití dvou kanadských turistů. Zločince se zastane i jeho manželka, Francouzka Chantal Compagnonová, která ovšem o Sobhrajových činech velmi dobře věděla. Dovolat spravedlnosti se snaží u Evropského soudu pro lidská práva.

Slavný až do konce

Ačkoli Sobhraj setrvává ve vězení, normálního života se odmítá vzdát. V roce 2008 tak média přicházejí se zprávou o zásnubách Sobhraje s Nepálkou Nihitou Biswasovou, známou z účinkování v tamní reality show.

Biswasová také zveřejní Sobhrajovu tiskovou zprávu, ve které odmítá, že by jej vůbec někdy jakýkoli soud odsoudil za vraždu, a žádá média, aby o něm tedy jako o sériovém vrahovi nepsala.

Ke skutečnému sňatku údajně dojde až v roce 2010, kdy si Sobhraj vezme za ženu mladinkou dceru svého právníka. „Je to jen povídačka, neexistuje žádný důkaz o jejich sňatku,“ vypoví médiím jeden ze Sobhrajových strážníků.

Blíže pravdě je spíše skutečnost, že se mediální hvězda pomalu odebírá z výsluní. Už v roce 2018 na tom Sobhraj není zdravotně nejlépe a musí být několikrát operován.

Letos za mřížemi oslaví své sedmasedmdesátileté narozeniny, jeho zdravotní stav se ale příliš nelepší.

Foto: viz popisky. Úvodní foto: pixabay

Charles Sobhraj: Sériový vrah, který se z kriminálníka stal celebritou (2024)
Top Articles
Mortgage Glossary – Mortgage Terms & Definitions
Poker Odds for Dummies 2024 | #1 Beginner's Guide | CC
Otc School Calendar
9Anime Keeps Buffering
Baue Recent Obituaries
Tyrones Unblocked Games Basketball Stars
Umc Webmail
Chesapeake Wv Topix
Trey Yingst Parents Nationality
The biggest intelligence leaks in US history
Estate Sales Net Grand Rapids
Sutter Health Candidate Login
Herman Kinn Funeral Home Obituaries
Osrs Blessed Axe
Anime Souls Trello
Msft Msbill Info
Martimelons
Kate Spade OUTLET • bis 70%* im Sale | Outletcity Metzingen
Sitcoms Online Message Board
Amy Riley Electric Video
Ups Store Pineville La
Names of the dead: September 11, 2001
Myzynrewards
Crazy Rays Price List
Tcu Jaggaer
321 Flea Market Gastonia Nc
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Tri State Pediatrics Chippewa Pa
Rhonda Rousey Nipple Slip
Who Is Acropolis 1989? Wiki, Bio, Age, Boyfriend, Net Worth | Biography Lane
Jeep Graphics Ideas
Pervmom Noodle
Welcome To Vioc Pos
The Flash 2023 1080P Cam X264-Will1869
Methstreams Boxing Live
Bryant Air Conditioner Parts Diagram
Late Bloomers Summary and Key Lessons | Rich Karlgaard
Fanart Tv
Walmart Car Service Near Me
Family Naturist Contest
What Time Moon Rise Tomorrow
Strange World Showtimes Near Amc Hoffman Center 22
The "Minus Sign (−)" Symbol in Mathematics
Santa Cruz Craigslist Cars And Trucks - By Owner
Secondary Math 2 Module 3 Answers
Bianca Censo
Quazii Plater Nameplates Profile - Quazii UI
Used Cars for Sale in Phoenix, AZ (with Photos)
Mystery Mini Icon Box
Stock Hill Restaurant Week Menu
Kohl's Hixson Tennessee
Craigslist Cars By Owner
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6184

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.