Fruitbomen Archieven (2024)

Er zijn veel voordelen aan het hebben van fruitbomen in jouw tuin. Allereerst zijn ze geweldig om naar te kijken. Fruitbomen hebben vaak mooie bloesems in de lente en bieden daarnaast in de zomer en herfst prachtige vruchten. Daarnaast bieden fruitbomen de mogelijkheid om gezond en lekker fruit te oogsten. Niet alleen is dit vers fruit lekkerder dan fruit uit de supermarkt, het is ook nog eens gezonder omdat het niet behandeld is met chemicaliën.

Daarnaast zijn fruitbomen ook ecologisch verantwoord. Fruitbomen trekken namelijk bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van jouw tuin. En als kers op de taart is het ook nog eens zo dat het hebben van fruitbomen de waarde van jouw huis kan verhogen.

Hoe kies je de juiste fruitboom voor jouw tuin?

Als je een fruitboom wilt planten in jouw tuin, is het belangrijk om de juiste te kiezen. Hier zijn een aantal factoren om rekening mee te houden:

  1. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor de fruitboom. Fruitbomen kunnen behoorlijk groot worden. U kunt er ook voor kiezen om de boom jaarlijks terug te snoeien. Daarmee kunt u de boom klein, of op dezelfde grootte houden.
  2. Houd rekening met de bestuiving. Sommige fruitbomen hebben bestuiving nodig van andere fruitbomen in de buurt om vruchten te kunnen produceren. Kijk daarom goed naar de bestuivingsvereisten van de fruitboom die je wilt planten. Dit geven we bij elke boom aan, op de product-pagina.

Fruitbomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar bieden ook nog eens gezond en lekker fruit. Ze zijn ecologisch verantwoord en kunnen de waarde van jouw huis verhogen.

Hoe moet je de fruitboom planten en snoeien?

Het planten van een fruitboom is een relatief eenvoudig proces, maar het vereist wel de juiste zorg en aandacht om ervoor te zorgen dat de boom goed groeit. Lees hier hoe je de fruitboom plant.

Het snoeien van fruitbomen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van de boom en het stimuleren van een gezonde groei en vruchtproductie. Klik hier om te lezen hoe dit moet.

Laagstam fruitboom

Misschien heeft u een niet al te grote tuin, of vindt u het gewoon leuk om een kleine boom toe te voegen aan uw tuin. Een laagstam fruitboom is dan een goede keuze. De eerste vertakkingen beginnen al op 50 centimeter en de totale hoogte is ongeveer 150 centimeter. Waarschijnlijk bent u dus zelfs groter dan de laagstam fruitbomen. Een voordeel daarbij is dat u natuurlijk geen ladder nodig heeft om de vruchten van de boom te kunnen plukken.

Laagstam fruitbomen met fruit zijn beschikbaar in de volgende soorten: appelboom, perenboom, kersenboom, pruimenboom en Perzikboom.

Halfstam fruitboom

Voor de twijfelaars onder ons is dit de beste keuze. Misschien wilt u een niet al te grote boom in uw tuin. Halfstam fruitbomen passen heel goed in de kleine tuin. Ook kan deze goed klein gehouden worden door goed te snoeien. Een halfstam fruitboom geeft over het algemeen ook eerder vrucht dan de laagstam boom. Deze boom is namelijk ook al een stukje groter ,en ouder, dan de laagstam. De halfstam bomen hebben de eerste vertakkingen bij ongeveer 120 centimeter en heeft een totaalhoogte van ongeveer 225 centimeter.

De meeste mensen zullen ongeveer 75% van de vruchten zo kunnen pakken. Omdat de vertakkingen van de halfstam hoger ligger, kunt u wellicht nog andere planten, hagen en/of struiken zien in uw tuin. De halfstam heeft dus een goede doorkijk. Halfstam fruitbomen zijn in dezelfde soorten verkrijgbaar als de laagstam bomen.

Hoogstam fruitboom

Of uw fruitboom nou een laagstam, halfstam of een hoogstam is, ze komen allemaal vanuit de Betuwe. Uit deze regio komen namelijk de meest gezondste fruitbomen. Hier staan ze namelijk op de voedzame grond die ze verdienen. Daarnaast is er een goede kennis over hoe we de fruitbomen het beste kunnen kweken.

Hoogstam fruitbomen zijn de grootste van de drie mogelijkheden. Deze zien we dan ook minder snel terug in de kleine tuin, maar komt bij de iets grotere tuinen al wel weer voor. Dat is ook niet zo heel gek. Een hoogstam fruitboom geeft over het algemeen het snelste vrucht. Dat is vaak wel een reden waarom mensen een oudere/grotere fruitboom kopen. Hoogstam fruitbomen hebben zijn eerste vertakkingen bij ongeveer 170 centimeter en heeft een totaalhoogte van ongeveer 275 centimeter.

Één ding hebben de laagstam, halfstam en hoogstam fruitbomen gemeen. Allen hebben ze prachtige bloesem in april. Dit is echt prachtig om te hebben in eigen tuin. Stel u heeft de eetkamer dichtbij de tuin, plaats dan echt een fruitboom voor uw raam, het is een prachtig gezicht.

Fruitbomen Archieven (1)

Onderstam fruitbomen

Wat bedoelen we met de onderstam van de bomen? Elke fruitboom soort is op een bepaalde onderstam veredeld. Het gaat als volgt. Er groeit bijvoorbeeld een appelboom op uit een klein zaadje. Dit appelsoort wordt in de grond uitgeplant en vervolgens met het ras veredeld. Er wordt dus iets in het stammetje gezet. Zo maken we bijvoorbeeld van een appelboom het soort Malus Elstar. Om de goede groei op de fruitbomen te krijgen zorgen we dat de langzaam groeiende onderstammen worden gebruikt. Zo is de groei van de boom rustig en het fruit van de beste kwaliteit.

Wanneer moet de fruitboom gesnoeid worden

Tussen november en maart. In de zomer kunnen wel grote takken worden afgeknipt.

Wanneer moeten fruitbomen worden geplant?

Fruitbomen kunnen het beste geplant worden in de rust periode. Dit is tussen november en april.

Welke grond hebben fruitbomen nodig?

Fruitbomen groeien het beste op losse, lichte klei en zavel. Verder zijn fruitbomen niet moeilijk, ze groeien in principe overal.

Welke fruitboom past in een kleine tuin?

Wanneer u een fruitboom wilt voor in de kleine tuin kunt u het beste een laagstam of een halfstam kopen.

Kunnen ze tegen vorst?

Ja zeker, deze zijn zeer winterhard! Ze geven er niets om.

Fruitbomen Archieven (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6033

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.